Elma nın Faydalarını Biliyor musunuz?
Dünya üzerinde öykülere, şarkılara konu olmuş meyvelerin başında elma geliyor.
Sağlıklı bir meyve olarak, Hipokrat’ın, milattan önce 400’lü yıllarda ilaç
olarak elma, hurma ve arpa lapası kullandığı da biliniyor. Elma doğal bir antioksidandır. Elmanın yağ içeriği düşük,
karbonhidrat içeriği yüksektir ve temel şeker fruktozdur. C ve E vitaminleri,
potasyum ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. 1 adet elma yaklaşık 50
kalori enerji sağlar. Bir kâse sütlacın 350-400 kalori verdiğini düşünürsek çok
da fazla olmadığı söylenebilir.
Elma,
muzdan sonra, dünyada en çok tüketilen meyvedir. Yedi farklı Avrupa ülkesinde
elma tüketim sıklıkları üzerine yapılan bir çalışmada, en yüksek elma
tüketiminin Polonya’da, en az ise Hollanda ve İspanya’dadır.
Elma kalp hastalıklarını
azaltıyor
Elmada bulunan polifenoller ve pektin gibi biyoaktif birçok bileşim ve lifler, bağırsak florası bileşim ve aktivitesini
olumlu bir şekilde etkiliyor. Böylece kan yağları, kan basıncı ve damar
fonksiyonlarını iyileştirerek kalp-damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı
oluyor. Finlandiyalı bir grup kadında
yapılan bir çalışmada, günde 71 gram ve üzerinde elma tüketenlerde hiç
yemeyenlere göre koroner kalp hastalıklara bağlı ölüm oranında yüzde 43 azalma
olduğu belirtiliyor. Erkeklerde risk azalması yüzde 19 olmuş. Hollandalı yaşlı
erkeklerde yapılan benzer bir araştırmada ise günde ortalama 69 gram elma
tüketenlerde yemeyenlere göre koroner kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranının
azaldığı görülmüş.
Diyabet
hastalıklarının yüzde 28’i elma ile önlenebiliyor
Araştırmalara göre haftada 2-6 adet veya günde 1 adet elma
tüketimi ile hiç elma yemeyenlere göre yüzde 27-28’lik diyabet riskinde azalma
olduğu görülüyor. Optimal risk azalması için günde 47 gram üzerinde (orta
büyüklükte bir elmanın yaklaşık üçte biri) tüketim öneriliyor. 10 bin Finlandiyalı
hasta üzerinde yapılan bir araştırmada, elma tüketenlerde tip 2 diyabet
riskinin daha düşük olduğu bildiriliyor.
Elma kilo
verdiriyor
Sağlıklı
kilo verme ve verdikten sonra kiloyu korumak için lifli ve düşük enerji
yoğunluklu gıdaların tüketilmesi öneriliyor. 100 gram elmada 2.3 gram lif içerirken,
günde bir
elma karın içinde ve hayati organları çevreleyen yağları azaltmaya yardımcı oluyor.
Brezilya’da 49 obez ve kolesterolü yüksek kadın hastada yapılan çalışmaya
göre hastalar 3 diyet grubuna ayrılmış, 10 hafta boyunca orta derecede düşük
kalorili diyetlerine ilave olarak bir gruba günde 60 gram yulaflı bisküvi, 1
gruba günde 300 gram elma ve bir gruba da 300 gram armut verilerek ve ayda 1 kg
verilmesi hedeflenmiş. Bu üç grup içinde en iyi sonuç ayda 1.32 kg kilo verme
ile elma yiyen grupta gerçekleşmiş. Araştırmacılar, ikisinin de zengin lif
içeriğine rağmen, yulaf bisküvilerine kıyasla elma tüketen gruptaki kilo
kaybının kısmen diyetin enerji yoğunluğundaki azlığa bağlı olduğunu ileri sürülmüş.
Elma ve armut
akciğer kanserini önlüyor
Tüm
kanser ölümlerinin üçte birinin; iyileştirilmiş diyet, özellikle meyve, sebze
ve tahıl tüketimi artışı ile önlenebilir olduğu tahmin ediliyor. Tıp
literatüründe meyve ve sebze ağırlıklı diyetlerin; akciğer, ağız boşluğu, yemek
borusu, mide ve kolon kanserlerindeki azalma ile ilişkili olduğuna dair
inandırıcı kanıtlar var. Kolon kanserinin obezlerde daha fazla ortaya çıktığı,
yaygın olarak lifli gıdalar, meyve ve sebze tüketenlerde daha az görüldüğü
biliniyor. Olgu kontrollü çalışmalarda, elma tüketimi ile akciğer kanseri
riskinde azalma gösterilirken, 2007 yılında 10 Avrupa ülkesinde 23 merkezde
yapılan ve 478.590 kişinin katıldığı hastaların diyetlerinin sorgulandığı bir
çalışmada, sert meyveler (elma ve armut) tüketimi fazla olan kişilerde akciğer
kanseri görülme oranı düşük olduğu görülmüş.
Beyaz
meyveler yaşlılığa bağlı hastalıklara karşı koruyor
Avustralya’da
yapılan bir çalışmada, 70 yaş üzeri 1456 kadın hasta, elma tüketiminin, tüm
sebeplerden ölüm ve hastalık spesifik ölüm oranı üzerindeki etkisini incelemek
üzere 15 yıl boyunca takip edilmiş. Günde en az bir elma yiyenlerde ölüm
oranının ve özellikle kansere bağlı ölüm oranının günde 1 dilimden az veya hiç
elma yemeyenlere göre daha düşük olduğu gözlenmiş. Ayrıca, bolca meyve tüketen
ve muz yiyen grupta kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm oranları daha düşük
bulunmuş. Ayrıca
flavonoid içeriği olan meyvelerin (elma, çilek, portakal gibi) tüketilmesi parkinson
hastalığı riskini yüzde 40 azalttığı görülürken, beyaz
renkli meyve ve sebzelerin tüketiminin ise felç sıklığını azalttığı görülmüş.
Beyaz meyveler içinde en sık tüketilenlerin elma ve armut olduğu saptanmış.
Elma suyu ayrıca Alzheimer hastalığı için de koruyucu.
Bol bol Elma tüketmeniz dileğiyle..
1 yorum:
Bir İngiliz atasözü der ki "elma giren eve doktor girmezmiş" .
Yorum Gönder