YENİ YILA SAĞLIKLI VE GÜZEL BAŞLAYIN…
Yılbaşı akşamını ağız tadıyla
geçirmek, yeni yıla sağlıklı ve huzurlu başlamak istiyorsanız beslenme önerilerine
kulak vermenizde fayda var.
Yeni yıl akşamı hazırlanan sofraların
beslenme alışkanlıkları ve diyet programlarından uzaklaştırabildiğini belirten TOBB
ETÜ Hastanesi beslenme ve diyetetik bölümünden uzman diyetisyen Mehtap Ersin
Bayrak, “Yılbaşı gecesi ikramlar zenginleşir, yiyecek ve alkol çeşitliliği
artar. Eğer yediklerinize-içtiklerinize dikkat etmezseniz yeni güne iyi
başlamayabilirsiniz” dedi.
Kronik hastalığı bulunanların yemek
seçerken daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Bayrak, “Diyabet, kalp, böbrek
ve karaciğer hastalığı olan ve diyet tedavisi alan kişiler mutlaka diyetlerine
devam etmeli, yemek istediği besinleri diyetisyene danışarak menülerine
eklemeli” diye konuştu. Bayrak, lezzetli ve sağlıklı bir gece ve ertesi gün
için şu önerilerde bulundu;
AKŞAM KALANLARDAN UZAK
DURUN!
• Vücut aç kaldığında, aldığı
besinleri yakmak yerine, bir sonraki açlıkta kullanmak üzere depolama eğilimine
girer. Bu nedenle yılbaşı sofrasında dilediğiniz gibi yiyebilmek için gün
içerisinde aç kalmayın, çok aç bir şekilde oturmayın, 1 - 2 saat öncesinde düşük
kalorili besinler içeren (meyve, meyveli yoğurt vb.) bir ara öğün tüketin.
• Gün içerisinde belirli aralıklarla
8-10 bardak su için.
• Hazımsızlık ve şişkinlik
şikayetlerinin oluşmamasına, çabuk doymanıza ve daha az besin tüketimine
yardımcı olması için yemeklerinizi geniş bir zaman diliminde çok iyi çiğneyerek
yavaş yavaş yiyin.
• 31 aralık günü başta kahvaltı olmak
üzere ana ve ara öğünleri atlamayın, az az ve sık sık beslenin, düşük enerji
içeren besinler tercih edin.
• Metabolizmayı canlandırmak için
akşam yemeğinden birkaç saat önce açık havada 30 - 45 dakikalık yürüyüş yapın.
• Yılbaşı tabağınızın yarısını ızgara
veya buğulanmış sezbeler, zeytinyağlılar, sebzeli yoğurtlu hafif mezeler ve
salatalara ayırın.
• Beyaz et menüleri tercih edin.
Geleneksel olarak hindi menüsü tercih ettiyseniz deri ve görünen yağlarını
tüketmeyin.
• Yağ tüketiminizi azaltın.
Yiyeceklerinizi hazırlarken katı yağlar yerine sıvı yağları, özellikle
zeytinyağı kullanın.
• Menüde yer alan yemeklerin kızartma,
kavurma işlemleri yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme
yöntemleri ile hazırlanmasına dikkat edin.
• Şarküteri ürünleri, içeriğindeki
doymuş yağ asitleri, nitrit ve nitrat nedeniyle sağlığınızı olumsuz etkiler.
Yılbaşı sofralarında şarküteri ürünlerini ve bu ürünleri kullanarak yapılan
yiyecekleri tüketecekseniz miktarını minimumda tutun ve beraberinde C
vitamininden zengin salatalar ve meyve suları tüketin.
• Kalsiyum ve protein içeren; ayran,
yoğurt veya yoğurtla hazırlanmış mezelere/salatalara menünüzde yer verin.
• Enerji içerikleri yüksek olan ve kan
şekerini hızla yükselten pilav, makarna, çorba, dolma, ekmek gibi
karbonhidratlar yerine, posa içeriği yüksek, glisemik indeksi düşük olan bulgur
pilavı, kepekli ekmek, kepekli makarnayı tercih edin.
• Mayonez gibi yüksek yağ içeren
soslar yerine yoğurtlu mezeleri tercih edin.
• Hamur tatlıları yerine süt ya da
meyve ile yapılan hafif tatlılar tercih edin.
• Kuru yemişlerde bulunan doymamış yağ
asitleri ile bitkisel steroller kolesterolü düşürür, kalp sağlığını destekler.
Ancak yüksek kalori içerikleri nedeniyle kuruyemişleri az tüketin. (Örneğin, E
vitamini ve Q-3 içeren fındık ve ceviz 1/2 avuç kadar)
• Alkol kullanıyorsanız kırmızı şarabı
tercih edin; bir iki kadeh tüketin.
• Aç karına alkol almayın, alkol ile
birlikte fazla yağlı meze ve kuruyemiş yememeye dikkat edin.
• Alkolü fazla kaçıranlar! Gece
yarısından sonra işkembe çorbası gibi yağlı ve kalorili bir seçim yerine mideyi
rahatlatacak hafif sebze veya baklagil çorbaları tercih edin.
• Yatmadan 2 saat önce yemek
tüketimini sonlandırın.
Eğer herşeye rağmen yılbaşı gecesi
fazla miktarda kalori aldıysanız ertesi gün beslenmenizi kontrol edin.
• Yeni yılın ilk günü 60 - 90 dakika
yürüyüş yapın.
• Bol su için, sebze ve meyve
ağırlıklı beslenin.
• Bir gün öncesinden kalan
yiyeceklerden; kahve, şeker, alkol, gazlı içecekler, yağlı yiyecekler ve etten
uzak durun.
• Çok fazla çeşit ve yağlı besin
tüketimi mide bulantısı, hazımsızlık, diyare (ishal) gibi sağlık problemlerine
yol açar. Eğer mide ve hazımsızlık problemleriniz varsa; yeşilçay, rezene,
zencefil çayı, baş ağrısı varsa; nane, papatya çayı, kırgınlık hissi varsa;
zencefil ve kuşburnu çayı tüketin. Diyare varsa, yağsız yoğurt, haşlanmış
patates, muz ve kabuksuz elma tüketin.
1 yorum:
mehabalar sitemdeki blog keşif etkinliğine beklerim:) http://kendimceseyler.blogspot.com.tr/2014/12/blog-kesif-etkinligi.html
Yorum Gönder