BAŞ AĞRILARINIZ BESLENME BİÇİMİNİZDEN KAYNAKLANIYOR OLABİLİR
M-Onep
Klinikleri Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü uyarıyor:
- Dikkat:
Yetersiz B vitamini baş ağrılarını tetikliyor…
- Dikkat:
Diyet yapanlarda yetersiz beslenmeden kaynaklı baş ağrıları görülebilir…
-Dikkat: Bazı besinler baş ağrılarına yol açabilir:
özellikle fermante ve işlenmiş ürünlerden uzak durmakta fayda var…
Baş
ağrısı toplumda en sık görülen şikâyetlerin başında gelmektedir. Türk Nöroloji
Derneği toplumun yüzde 90’ının baş ağrısı şikâyeti olduğunu vurgulamaktadır.
Başağrısının
tedavisi ile ilgili yapılan araştırmalarda özellikle migren hastalarında
vücudun enerji üretim metabolizmasının ve bu metabolizmada önemli bir rolü olan
mitokondriyal fonksiyonun bozulmuş olduğunu gözlenmiştir. Yapılan araştırmalar
tıbbi tedavinin yanı sıra mitokondriyal aktiviteyi destekleyecek tarzda
beslenmen programının tedavinin başarısını artırabileceği üzerinde
durulmaktadır.
Tüm B
grubu vitaminler ancak özellikle B2 (riboflavin) vitamininin migren görülme
sıklığını %50’ye varan oranlarda azalttığı bildirilmektedir. Karbonhidrat,
protein ve yağların metabolizmasında önemli rolü olan riboflavin bir enerji
sistemi düzenleyicisidir. Günlük gereksinimi 1-1.5 mg arasındadır. Suda eriyen
bir vitamin olduğundan yiyeceklerin pişirme sularının atılması kayba sebep
olur. Yüksek ısıya ve ışığa da duyarlı bir vitamin olduğundan pişirme ve
bekletme aşamalarına dikkat edilmezse kolaylıkla vitamin kaybı oluşur. Yoğurdun
suyu da B2’den yana çok zengindir ve kesinlikle dökülmemelidir. En önemli
kaynakları karaciğer, et, süt ve ürünleri, yumurta, peynir, balık, yeşil
yapraklı sebzeler ve tahıllardır.
Magnezyum
içeren besinleri tüketmek de tedaviyi destekleyici olarak tavsiye edilmektedir.
Magnezyum vücutta hem enerji metabolizmasının hem de kas ve sinir sisteminin
düzenli çalışmasında rol alır. Sinir sisteminin aşırı duyarlılığının kontrol
edilmesine yardımcı olarak özellikle menstruasyon dönemi gerginliğinin ve baş
ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Magnezyumun
en iyi kaynakları kuru baklagiller, yağlı tohumlar, tam tahıllar, muz ve
koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.
Aynı
şekilde CoenzimQ10 de vücudun enerji üretiminde ve damar sağlığının
korunmasında önem taşır. Bunu güçlü
antioksidan özelliği sayesinde mitokondriyi destekleyerek yapar. Bu sebeple de
baş ağrılarının tedavisinde destek olarak alınmasının olumlu etkisi üzerinde
durulmaktadır. En iyi kaynakları yumurta, ton balığı, brokoli ve ay
çekirdeğidir.
Baş ağrılarının
bir diğer önemli sebebi de kan şekerinin düşük seyretmesidir. Bu sebeple ana
öğünlerin arasının en fazla 4 saat olmasına; aralarda ise mutlaka sağlıklı
atıştırmalıklar tüketmeye dikkat edilmelidir. Hipoglisemi teşhisi alınmışsa bu
konuda mutlaka bir diyetisyen tarafından beslenme programının düzenlenmesi
gerekmektedir.
ŞU
BESİNLERDEN İSE UZAK DURMANIZDA FAYDA VAR
M-Onep Klinikleri Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü; Baş
ağrılarını özellikle migren tipi ağrıları tetiklediği düşünülen bazı besinler
olduğunu vurguluyor. Önemli olan kişinin ağrısını tetikleyen maddeyi kendisinin
bulup, keşfetmesi. Ancak genel olarak üzerinde ortak karar oluşmuş bazı besinler
şöyle sıralanabilir:
-
Fermente olmuş
besinler, turşular, MSG ya da Çin tuzu denilen çeşnileri içeren besinler,
-
Konserveler,
çikolata, kuruyemişler, fıstık ezmesi,
-
Tyramine içeren
besinler (kırmızı şarap, olgunlaşmış peynirler, tütsülenmiş besinler, tavuk
ciğeri, incir, bazı kurubaklagiller),
-
Avokado, muz,
turunçgiller, soğan,
-
Nitrit nitrat içeren
besinler yani her tür işlenmiş et ve şarküteri,
-
Mayalanmış süt
ürünleri (tüm peynir türleri ama özelikle olgunlaştırılarak yenilenler).
Sütün
az yağlı ve yağsız içilmesinin baş ağrısını daha az tetiklediği tespit
edilmiştir. Peynirlerden ise krem peynir, lor peyniri (aynı şekilde ricotta),
süzme peynir ve Amerikan peyniri gibi mayalandırılmadan tüketilen peynirler
yenebilir.
Bilgi için: www.m-onep.com
M-Onep Etiler Tel: (0212) 352 32 33
M-Onep Nişantaşı Tel: (0212) 247 41 40
Basın Bültenidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder