Kaliteli Uyku İçin Doğru Yatak Seçimi

Uyku, insan yaşamının üçte birini oluşturan temel fizyolojik ihtiyaçların başında gelmektedir. Psikolojik, biyolojik ve sosyolojik yaşamın tam bir iyilik halinde olması için gerekli olduğundan üretkenlik, verim ve konsantrasyon gibi bilişsel işlevlerin tümünü olumlu etkilemektedir. Meydana gelen olumlu etkilerden dolayı uyku yaşam kalitesini etkileyen bir sağlık parametresi olarak kabul edilmektedir. 
Olası uyku sorunlarında ya da kalitesiz uyku durumlarında bireylerde dikkat eksikliği, anksiyete, ağrı duyarlılığı artışı, sinir, sindirim sistemi bozuklukları, bağışıklık sistemiz zayıflığı ve halüsinasyon gibi problemler sıklıkla meydana gelmektedir. Ayrıca uyku sorunları kanser riskini arttırmakta ve erken yaşlanmayı tetiklemektedir. Bu nedenle uyku kalitesini yakalamak ve uyku problemlerini önlemek için doğru yatak seçimi yapmak oldukça önemlidir. Rahat yatak seçimini doğru yapmak için sağlıklı yataklar tercih edilmelidir. Bir yatağın rahat ve sağlıklı olması için taşıması gereken bazı özellikler vardır. Bu özelliklere dikkat edilerek uyku kalitesi arttırılabilmektedir.
Kaliteli Uyku İçin Dikkat Edilmesi Gereken Maddeler
  • Ergonomik yatak tercihleri omurgaların doğal halini koruduğu için omurga sağlığını olumlu etkilemektedir. Ayrıca sırt ve bel rahatlığı ağrılardan kurtulmanızı sağlamaktadır. Böylece güne ağrısız başlayarak gün içinde daha aktif ve daha dinç olabilirsiniz.
  • Visko yataklar medikal tedavilerde de kullanılan rahat ve kullanışlı yataklardır. Vücudun şeklini alarak etki üzerindeki birim tepkiyi azaltıp daha rahat uyumayı sağlamaktadır. Kullanılan viscoelastic malzemesiyle kaliteli uykuyu hedefleyen ve ciddi kitlelere ulaşmış olan visko yatak modelleri özellikle gece uyku bölünmesi yaşayan bireyler için tavsiye edilmektedir. Rahat yatak modelleri arasında özellikle Yatsan firması tarafından üretilen yataklar tercih edilmektedir. Rahat yataklar kategorisindeki kalitesi göze hitap ederken sağlığı da ihmal etmemektedir.
  • Lateks yataklar uyku kalitesini arttıran diğer bir yatak çeşididir. Kauçuk ağacının işlenmesi ile üretilen yataklar yapı ve görüntü itibariyle diğer yataklardan biraz faklıdır. Daha uzun ömürlü olan lateks yataklar hava akımı sağlayarak vücut noktalarının tamamını destekler. Bu yatakların alt kısmına yerleştirilen özel jeller sayesinde daha sağlıklı uyku elde edilmektedir. Uyku şikâyetlerini en aza indiren yatak uyku problemi çeken bireyler için oldukça uygundur.

Yatak tercihi yaparken bu ve buna benzer maddelere dikkat ederek kaliteli ve sağlıklı yataklar alabilirsiniz. Böylece sağlıklı bir vücuda sahip olarak günlük yaşamınızda ihtiyacınız olan enerjiyi karşılayabilir, güne daha mutlu başlayabilirsiniz.  

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.